מנהלים מטבח? קבלו עצות מדיאטנית שיחסכו לך כסף ואנרגיה

ניהול מטבח

בס"ד

מנהלים מטבח? גלו את הפתרון שיחסוך לכם הרבה כסף ואנרגיה, ויכניס משמעות חדשה לעשיה שלכם.

כל חובב בישול מן השורה שואף לבשל אוכל בריא ומזין ללקוחות או למשפחה שלו, יחד עם זאת כאשר מדובר בכמות גדולה של מזון השיקול הכלכלי בהחלט תופס מקום של כבוד וגם האנרגיה המושקעת במנה בכדי להשיג את הרכיבים והמוצרים האיכותיים ביותר.

כמובן ישנם שיקולים נוספים כמו קשרים חברתיים ותרומה לסביבה שמבלי משים נכנסים לנו לתוך הצלחת, אז איך משתלטים על כל זה?

הרשו לנו לעשות לכם קצת סדר, ולהציג בפניכם תובנות חדשות בתחום הטעים והאהוב על בני האדם.

בכתבה זו, ריכזנו עבורכם את הנושאים הבאים:

  • ארבע התועלות המדהימות שכל חובב בישול ותזונה בריאה חייב לדעת
  • קשת המזון החדשה של משרד הבריאות
  • הדיאטה המוצלחת ביותר לאורך זמן

משרד הבריאות מפרסם – לתזונה נכונה יש תועלות מדהימות שחשוב להכיר:

  • תועלת סביבתית – שמירה על כדור הארץ וצמצום צריכת מזון מתועש מקטינה את זיהום האויר, צריכת המים, כריתת העצים , שטחי מסחר ותעשיה.
  • תועלת כלכלית נמוכה – שימוש בחומרי גלם טריים ועונתיים זול יותר בעלות הייצור והשינוע מתחליפים של ירקות ופירות קפואים שאינם בעונה, מזון מהצומח צורך פחות שטח אדמה ומים לעומת ייצור מזון מן החי.
  • תועלת חברתית – חיזוק קשרים חברתיים והכנת ארוחה ביתית מחברת בין בני המשפחה ומחזקת את תחושת השייכות, העצמאות והביטחון.
  • תועלת בריאותית – המונעת מחלות כרוניות משמעותית – לאורך זמן.
    ארבע התועלות מופיעות בקשת המזון החדשה של משרד הבריאות כפי שפורסמה באופן רשמי בחודש דצמבר 2019.

אז מהי קשת המזון?

במהלך השנים הוצגו ברחבי העולם דוגמאות שונות בצורת פירמידות מזון מגוונות, צלחת מזון, קשת מזון ועוד, עקב הצפה במידע נוצר בלבול רב בנושא זה, ולכן נוצר צורך להסביר לציבור הרחב בצורה ויזואלית קלה את הרגלי התזונה המומלצים.

מסיבה זו וסיבות נוספות החליטו משרד הבריאות ועמותת הדיאטנים הישראלית לאמץ את קשת המזון המבוססת על התזונה הים תיכונית והרי היא לפניכם:

אז מה אומרת בקצרה קשת המזון הישראלית החדשה?

קשת המזון

הקשת הכחולה: מציגה את ארבע התועלות שעליהן דיברנו כבר.

הקשת הירוקה: כוללת מאכלים שמומלץ לצרוך לאורך היום וכוללים פירות, ירקות, מים ודגנים מלאים.

הקשת הצהובה: כוללת מזונות שמומלץ לצרוך בכמות קטנה יותר בהשוואה לקשת הירוקה, ממזונות אלו מומלץ לצרוך פעם אחת ביום מכל קבוצת המזון: קטניות, שומנים מהצומח (זית, אבוקדו, טחינה) חלב ומוצריו.

הקשת הכתומה: כוללת מזונות כמו עוף, ביצים ודגים, המומלצים לצריכה על בסיס שבועי.

הקשת הורודה: מכילה בשר אדום, אותו מומלץ לצרוך עד 300 גרם בשבוע.

הקשת האדומה: קשת זו נפרדת משאר הקשתות ומכילה מזונות שמומלץ להימנע מצריכתם.

כמו משקאות ממותקים, סוכרים פשוטים ומזון מהיר עשיר בשומן רווי, בשר מעובד.

הנחיות התזונה החדשות מדגישות:

"יש לצרוך מזון גולמי בבישול ביתי ולהימנע מצריכת מזון אולטרה מעובד"

מזון גולמי, מזון מעובד ומזון אולטרה מעובד מה זה אומר ומה ההבדל ביניהם?

מזון גולמי – הינו מזון קרוב ביותר לטבע כמו פירות וירקות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים, דגים, עופות וביצים.

הכנה ביתית של מזון גולמי הינה הבסיס לתזונה בריאה ונכונה, מזון בעיבוד מינימלי הוא מזון גולמי שעבר בישול ביתי או תוספת של רכיב אחד בלבד .

מזון אולטרה – הינו מזון מעובד משמעותית (אולטרה מעובד), מזון שעבר עיבוד כגון תוספת עמילן, מיצוי חלבון מהצומח, תוספת שומן מוקשה, ממתיקים וצבעי מאכל מלאכותיים.

למשל: קלח תירס הינו מזון גולמי, תירס בקופסת שימורים הינו מזון מעובד מינימלי, חטיף דוריטוס מקמח תירס הינו מזון אולטרה מעובד.

מחקרים מצאו שצריכה בתדירות גבוהה של מזון מעובד מזיקה לבריאות ומעלה סיכון להשמנה ,סכרת, שומנים בדם ומחלות לב וכלי דם.

דיאטה דלת פחמימות, דיאטה קטוגנית, דיאטת "פליאו", טבעונות או דיאטה ים תיכונית: מהי הדיאטה המוצלחת ביותר?

דיאטות אלו ועוד רבות אחרות נחקרות בתקוה למצוא את המתכון האידיאלי לירידה במשקל ושמירה עליו לאורך זמן , אך יחד עם זאת שמירה על איכות חיים והענות "גבוהה" לדיאטה (הכוונה שקל להתמיד בדיאטה וליישם אותה…).

האמת, טרם נמצא המתכון המנצח אך בשנים האחרונות הצטברו עדויות לכך שרמת עיבוד המזון משפיעה באופן משמעותי על המשקל, על מדדים בריאותיים כגון סוכר בצום, שומנים בדם ,סיכון לסרטן ומחלות נוספות.

המחקר הבא אולי שופך מעט אור על תעלומה זו.

במחקר שנעשה בחודש יולי 2019, נבחנו ההבדלים בין תפריט המכיל מזון אולטרה מעובד לעומת תפריט המכיל מזון ביתי/ מזון שעבר עיבוד מינימלי על קבוצת נבדקים (בוגרים ממוצע גיל 31 שנים, בריאים בעלי משקל יציב) לסירוגין במשך כשבועיים כלומר הקבוצות התחלפו ואותו אדם אכל שבועיים תפריט המכיל מזון מעובד ושבועיים לאחר מכן אכל תפריט המכיל מזון מעובד באופן מינימלי – הכנה ביתית.

המחקר מצא, שכאשר הנבדקים אכלו תפריט המכיל מזון אולטרה מעובד בפועל הם צרכו כ-500 קק"ל יותר ליום, קצב האכילה היה מהיר יותר ונצפתה עליה במשקל וכן עליה במסת השומן.

מדובר רק במחקר אחד אך ישנם עוד מחקרים רבים בנושא המוכיחים את ההשפעות השליליות של המזון המעובד על המטבוליזם והמשקל, ולכן הדגש בהנחיות החדשות בארץ ובעולם הינו על סוג המזון ורמת עיבוד המזון ולא רק על כמות הקלוריות הנצרכת בתפריט.

אז לפני שנשקיע אנרגיה בחיפוש אחר אנשי מקצוע שיסייעו לנו לרדת במשקל ונבזבז אלפי שקלים על מוצרים שונים המתיימרים לסייע לנו לרדת במשקל, כדאי לנסות לעשות שינויים קטנים (אך משמעותיים!) בהרגלי האכילה שלנו ולצמצם את צריכת המזון המעובד.

הרגלי אכילה

קישור למחקר https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7946062/

חברת עדה הינה החברה המובילה בארץ לאספקת חומרי גלם איכותיים להכנת מזון עבור מוסדות ועסקים, "עדה" – מציעה מגוון שירותים ליעול וחסכון תהליכים בריאותיים וכלכליים למטבח המוסדי, החברה מספקת פירות וירקות, מוצרים יבשים, מוצרי חלב, בשר ודגים עד לבית העסק – בכשרות מהודרת.

לחברה אישור משרד הבריאות ותקן איכות הנדרש לשינוע מוצרי המזון.

כחלק משירות החברה מתבצעת הובלה לכל חלקי הארץ בקירור או בהקפאה ע"י משאיות יעודיות ובך מאפשרת למוסדות ועסקים לחסוך זמן יקר, ולקיים בפועל את המלצות משרד הבריאות לתזונה בריאה בעלות נמוכה תוך שמירה על הסביבה, החברה והבריאות.

הצטרפו למעל 500 מוסדות וארגונים ברחבי הארץ המקבלים ליווי ויעוץ מקצועי בתחום הבריאותי והכלכלי ברכישת חומרי הגלם למטבח העסקי והמוסדי, לחצו כאן להשארת פרטים ונציג החברה יחזור אליכם בהקדם.

כותבת הכתבה הינה דיאטנית קלינית

קלי זגורי דיאטנית ילדים קלינית B.Sc מדעי התזונה

M.H.A ניהול מערכות בריאות

בודק...